Fojnica, 71270
Bakovići 38
030/803-198
info@zavod-bakovici.ba
Online 24/7
Nazovite nas
Usluge i aktivnosti

Naše usluge i aktivnosti.

USLUGA SMJEŠTAJA U USTANOVU.

Zavod pruža usluge smještaja, njege i brige o zdravlju, primarne zdravstvene zaštite, usluge rehabilitacije i resocijalizacije te osposobljavanje za što samostalnije funkcioniranje i život. Isto se pruža na 7 odjela koji su podijeljeni prema starosnoj i spolnoj strukturi korisnika te njihovim dijagnozama, sklonostima i mogućnostima. Sobe u kojim borave korisnici su višekrevetne (od 2-6 kreveta). Na odjelima korisnicima osnovnu podršku i njegu pružaju medicinske sestre/tehničari, odnosno njegovatelji.

home

USLUGA STANOVANJA UZ PODRŠKU.

Organizirano stanovanje je usluga kojom se u stambenoj zajednici svakodnevno uz organiziranu stalnu ili povremenu podršku za 4-5 osoba osiguravaju osnovne životne potrebe te socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe. U svakoj zajednici organiziranog stanovanja pruža se razina i vrste potrebne podrške koja odgovara individualnim potrebama svakog korisnika. Trenutno Zavod Bakovići pruža uslugu stanovanja uz podršku na 8 lokacija, u 13 stambenih jedinica, na području općina Fojnica i Kiseljak za ukupno 50 osoba i to na slijedećim lokacijama:

Obiteljska kuća sa 2 stambene jedinice - 9 osoba

Obiteljska kuća sa 2 stambene jedinice - 8 osoba

3 stambene jedinice - 7 osoba

Obiteljska kuća sa 2 stambene jedinice - 8 osoba

Stambena jedinica - 4 osobe

Stambena jedinica - 5 osoba

Stambena jedinica - 4 osobe

home

OKUPACIONE AKTIVNOSTI.

Ljudi imaju urođenu potrebu za djelovanjem (radom) i upravo tim dnevnim aktivnostima okupiraju, organiziraju i oblikuju svoj život, daju smisao i značenje svom postojanju.

Osnovna težnja okupacionih aktivnosti je pronalaženje, poticanje i jačanje pozitivnih snaga pojedinca, izgradnja pozitivne slike o sebi i sredini u kojoj pojedinac živi, kroz pozitivna iskustva i osjećaj ugode, svrsishodnosti, samopoštovanja i samopouzdanja.

Zavod u sklopu svojih usluga nudi i slijedeće okupacione aktivnosti na različitim lokacijama:

Art-radionica, Okupaciona radionica (u Zavodu i u Gojevićima), Radionica ručnih radova, Kozmetički kutak, Eko sekcija, Radionica sublimacijskog tiska (Kiseljak) , Radionica prirodne kozmetike (Fojnica) , Radno-okupacione aktivnosti u šnajderaju, na odjelima, u vešeraju, u portirnici, u frizeraju, biblioteci, na poljoprivrednim poslovima.

SPORTSKO-REKREATIVNE AKTIVNOSTI.

Sportska rekreacija koristi sport i tjelesnu aktivnost u svrhu zadovoljavanja potrebe za kretanjem i tjelesnom aktivnošću. U tom smislu omogućene su slijedeće aktivnosti: Vježbanje na spravama, Grupne vježbe, Turniri u stolnom tenisu, pikadu, bilijaru i šahu, Učešće na različitim natjecanjima u organizaciji Specijalne olimpijade (kuglanje, atletika, plivanje, košarka, nogomet),

Klub specijalnih sportova Bakovići Na temeljima sportsko rekreativnih aktivnosti 1997.g. izrastao je i Klub specijalnih sportova «Bakovići». Rad Kluba obuhvata i organizirani sportsko-rekreativni rad sa korisnicima ali je otvoren i za uključivanje osoba sa invaliditetom iz lokalne zajednice.

Od svog osnutka do danas klub je učestvovao na nekoliko natjecanja u Europi i svijetu, a najviše na području Bosne i Hercegovine. Također je uključen u rad specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, i Asocijacija Unified Sport u B i H, a i sam je bio organizator nekoliko državnih natjecanja u košarci koja se od strane svih učesnika ocijenjena kao najbolja organizirana natjecanja. Klub nema svoju sportsku dvoranu ali svoje aktivnost provodi na postojećim kapacitetima Zavoda.

U vlasništvu KSS je i planinska kuća na planini Vranici koja je još uvijek u izgradnji i nije spremna za korištenje.

home
home

ORGANIZACIJA SLOBODNOG VREMENA.

U sklopu Programa rada Zavod planira i svrsishodno organiziranje slobodnog vremena za korisnike pa tako svake godine planiramo odlaske na ljetovanja, zimovanja, izlete, koncerte, predstave i sl. manifestacije.

Contact Us

Book Appointment

If you require services on a public holiday, overnight services or live-in services, please call (+00)888.666.88 so we can discuss prices with you.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.