Težeći ka suvremenim tretmanima produženog boravka i liječenja došli smo do projekta / prve dislocirane jedinice / izlaska u zajednicu i mogućnosti suvremene rehabilitacije u kojoj korisnici aktivno participiraju u svom liječenju i društvu. Projektom izlaska u zajednicu u Fojnici otvorili smo kuću u kojoj korisnici imaju mogućnost individualne programske rehabilitacije uz potporu i skrb Zavoda.

Ovaj projekt je od višestrukog značaja za transformaciju institucije u Bakovićima i nestanak velikog kolektivnog smještaja tzv. azilnog tipa u manje jedinice sa manjim kapacitetima u kojima su uvjeti življenja humaniji i ne razlikuju se puno od prirodnog obiteljskog smještaja.

Mnogi uposlenici, korisnici kao i građani ne vjeruju u ovakve vidove socijalno-zdravstvenih usluga i postavljaju pitanja poput zašto, sa skepsom gledaju na sami projekt.

Ali mi sve to radimo zato što vjerujemo da su korisnici jednakopravni građani i imaju pravo koristiti sve društvene resurse i «normalno» živjeti i liječiti se uz potporu ali u lokalnoj zajednici.