Centar je smješten u malom mjestu Bakovići, 5 km od gradića Fojnica i 55 km sjeverozapadno od Sarajeva (Kanton Središnja Bosna).

Fojnica, živopisni bosanski gradić, prostire se pedesetak kilometara zapadno od Sarajeva, u rijetko lijepoj dolini na 587 metara nadmorske visine, na istoimenoj i ribom bogatoj rijeci. Sa jedne strane smješten u njedrima planinskog masiva Vranica, a sa druge strane ukružen Matorcem, Zahorom, Pogorelicom, Bitovnjom i Jasikovicom. Područje općine Fojnica rasprostire se na 308 km2 površine i nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Stanovništvo se smjestilo u 54 naseljena mjesta, duž riječnih tokova Jezernice, Kozice, Dragače, Čemernice, Gvožđanke i Fojničke rijeke. Administrativno Fojnica pripada Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna, sa sjedištem u Travniku. Općina Fojnica graniči sa općinama Gornji Vakuf – Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo i Konjic.

Kako doći u Fojnicu

Krečući se putem Busovača – Kiseljak, u mjestu Gromiljak naići ćete na putokaz koji vas upućuje ka Fojnici, udaljenoj 14 kilometara od te raskrsnice puteva. Fojnica se nalazi na kraju tog puta, iz nje se ne može nastaviti putovanje, morate se vratiti istim putem kojim ste došli. U Fojnicu možete doći iz nekoliko pravaca: od Travnika (65 km) putem Travnik – Kaonik – Busovača – Gromiljak – Fojnica; od Zenice (70 km) putem Zenica – Lašva – Kaonik – Busovača – Gromiljak – Fojnica; iz Sarajeva (55 km) putem Sarajevo – Kiseljak – Gromiljak – Fojnica; od Visokog (35 km) putem Visoko – Kiseljak – Gromiljak – Fojnica. Najbliži aerodrom je Sarajevski aerodrom, a najbliža željeznička stanica u Visokom. (Preuzeto sa www.fojnica.ba)

Kako doći u Bakoviće

Prije ulaza u Fojnicu, nakon što pređete most preko rijeke Fojnice, na raskrsnici skrenete lijevo (desno ulazite u grad), te se vozite oko 5 km do Bakovića, gdje je smješten Zavod “Bakovići”. Prije mosta i raskrsnice na ulazu u Fojnicu sa lijeve strane nalazi se benzinska pumpa “Orman”.